Există sportivi, fotbaliști în mod special, superstițioși și cu mare credință în Dumnezeu. Valentin Iliev nu face notă discordantă. Este un credincios recunoscut și convins că fără voia Domnului nimic nu este posibil. Atât de mult respectă credința, încât fundașul Stelei a simțit nevoia să meargă în pelerinaj la Muntele Athos.
Când îl vezi pe Valentin Iliev, e imposibi să nu-ți sară în ochi multitudinea de tatuaje de pe brațele sale. Toate însă sunt cu temă religioasă, realizate, după cum le-a mărturisit apropiaților, ca un fel de icoane protectoare. Și cum viața și cariera sa, pe care o consideră scurtă, sunt protejate doar de Dumnezeu, Valentin Iliev a ținut în mod special să viziteze unul din lăcașele sfinte de pe pământ. S-a întâmplat nu acum mult timp. Profitând de câteva zile libere, bulgarul Iliev i-a solicitat părintelui său duhovnic să-l însoțească într-un pelerinaj la Muntele Athos. A petrecut doar două zile, însă extrem de intense. Odată întors de acolo, fundașul a rămas impresionat de locurile vizitate.
„Acolo uiți complet de griji”
Cu siguranță că bulgarul poate fi un exemplu demn de urmat pentru unii din coechipierii săi. Mai mult, din dorința de a fi ca un frate mai mare pentru câțiva jucători, acesta le povestește destul de des colegilor săi că sfințenia lăcașelor de cult, liniștea care domină totul și, nu în cele din urmă, peisajele rupte parcă din paradis, pur și simplu fascinează pe oricine.
„Am auzit de la el că, din momentul în care pășești din barca pe care o ai la dispoziție pentru a ajunge la munte, uiți complet de toate problemele și grijile. După cum ne-a descris, pare un loc minunat„, ne-au povestit câțiva apropiați de-ai săi. În plus, atunci când trece printr-un moment delicat, Iliev se gândește la experiența de neuitat de pe Muntele Athos. Așadar, motivele sunt suficiente pentru ca patronul din Ghencea să-l aibă la inimă pe fundașul bulgar și să-l țină la Steaua și în sezonul viitor.
„Om mai credincios ca Iliev nu am mai întâlnit! Cine o să stea cu el în cameră la Steaua, o să fie ca în biserică. Aduce cu el toate crucile și icoanele posibile și are Biblia și cărți religioase, pe care le citește”, Eugen Trică, mijlocaș Chiajna
Becali merge în fiecare an la Muntele Athos
Excursia lui Valentin Iliev la Muntele Athos nu este singura pe care un stelist a făcut-o. Gigi Becali face în fiecare an un pelerinaj la Sfântul Munte. Și nici în acest an, patronul Stelei nu a lipsit de acolo. Becali s-a rupt de Steaua pentru câteva zile înaintea Paștelui și a mers acolo, ocazie cu care l-a luat și pe Ionuț Luțu.
Ce este Muntele Athos?
Vizitat anual de foarte mulți credincioși de la noi din țară, Muntele Athos se află la altitudinea de 2.033 m, în nordul Greciei, unde își au locul 20 de mănăstiri, 12 schituri și o mulțime de chilii călugărești ortodoxe, în care trăiesc mai mult de 1.500 de monahi ortodocși.
Muntele Athos sau Athon, după niște vechi tradiții, ar veni de la Athos, un supranume dat zeului Jupiter, care avea un templu pe unul din vârfurile muntelui. Accesul pe Sfântul Munte Athos este permis exclusiv bărbaților, indiferent de religie, iar băieții sub 18 ani trebuie însoțiți de tatăl lor. Cele mai multe mănăstiri nu au curent electric sau au doar un bec firav.
Obiceiul lui Gigi Becali de a merge pe Muntele Athos n-a făcut excepție nici în acest an. Șeful din Ghencea și-a pregătit hainele corespunzătoare, un toiag, provizii de mâncare, saci de dormit și a plecat acolo în Săptămâna Mare, pentru trei zile. Odată ajunși pe Muntele Athos, caravana din care făcea parte și Ionuț Luțu a fost nevoită s-o ia la pas 15 km până în vârful muntelui, la chiliile românești, la ordinul lui Becali. Patronul și ai săi s-au hrănit pe drum cu roadele pământului, mere și smochine, iar nopțile le-au dormit în saci speciali și în corturi. „Am mâncat o singură dată, fasole și măsline. Apoi, de oboseală nici nu am mai putut mânca. Am avut măgari care cărau bagajele, dar nu și pe noi”, a povestit Luțu la întoarcere.
Donații de milioane de euro la mănăstiri
Becali nu este doar un simplu pelerin la Muntele Athos. Acesta s-a implicat în repetate rânduri la renovarea și reconstrucția unor chilii, investind în schiturile românești de pe Sfântul Munte multe milioane de euro. Mai mult, acesta l-a atacat într-o ședință a Parlamentului Europei pe comisarul Greciei pentru discriminarea călugărilor români.
„Călugării români de pe Muntele Athos sunt supuși unei discriminări inacceptabile din partea statului grec. Niciunul din schiturile românești nu a primit încă rangul de mănăstire. În 2002, Esphigmenou, mănăstirea grecească, a fost excomunicată pentru erezie. Era, în sfârșit, o soluție pentru a ridica schitul românesc Prodromu la rangul de mănăstire, dar acest lucru nu s-a întâmplat”, a scris Becali în comunicatul său.
Introdu cuvântul căutat și apasă ENTER